Ga verder naar de inhoud

Infiltratie van het sacro-iliacale gewricht

Het sacro-iliacale gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en de bekkenkam. Indien geïrriteerd of ontstoken kan dit aanleiding geven tot aanhoudende rugklachten ter hoogte van de onderrug zelf, de bilregio, het heiligbeen, de achterzijde van de bovenbenen en de liezen.

In geselecteerde gevallen kan het zinvol zijn om een infiltratie ter hoogte van het sacro-iliacale gewricht uit te voeren.

De medicatie bestaat uit een lokaal verdovingsmiddel en cortisone, een ontsteking werend geneesmiddel. Het doel van de behandeling is om het geïrriteerd of ontstoken gewricht tussen het heiligbeen (sacrum) en de bekkenkam (ilium) aan te pakken, waardoor de pijn sneller zal verminderen en men actiever kan zijn.

De pijnspecialist zal met behulp van beeldvorming (RX-stralen en/of echografie) de te behandelen structuren opzoeken. Een speciale dunne naald wordt ingebracht aan de kant van het ontstoken gewricht. Eénmaal de naald ter plaatse, wordt er cortisone ingespoten, om een snelle ontzwelling, een snelle vermindering van de pijn en meer beweeglijkheid te verkrijgen. Tijdens de injectie ontstaat er soms een drukgevoel en uitstraling in de benen.