Ga verder naar de inhoud

Types pijnen

Acuut versus chronisch

Acute pijn wordt het meest in verband gebracht met de signaalfunctie. We ervaren een onaangename sensatie, pijn genoemd, wanneer we ons lichaam beschadigen of dreigen te beschadigen. Voorbeelden zijn er genoeg: We beschadigen ons lichaam wanneer we een vinger tussen de deur steken. We dreigen ons lichaam te beschadigen wanneer we proberen te warme koffie te drinken. Er gebeurt dan een ogenblikkelijke reactie om meer pijn en schade te voorkomen. Het zijn voorbeelden waar pijn iets positiefs betekent. Zo zouden we zonder dit pijnsignaal ongetwijfeld de hete koffie toch gedronken hebben, en mogelijks de mond en slokdarm hebben verbrand.

Toch dienen we niet elke acute pijn te dulden. Het valt te verwachten dat er na een buikoperatie pijn zal zijn. Naast het feit dat die pijn ongemak veroorzaakt, kan die pijn ook nadelig zijn voor de genezing. Pijn na een operatie kan beletten dat de persoon in kwestie kan hoesten. Fluimen en secreties kunnen zich opstapelen en een longontsteking veroorzaken. Het langdurig stil liggen na een operatie kan ook de vorming van ongewenste bloedklontering, trombosevorming, veroorzaken. Daarnaast kan pijn ook aanwezig blijven ondanks een operatie met normale genezing.

Ongeveer 90% van de bevolking wordt vroeg of laat in zijn/haar leven met rugpijn geconfronteerd. Gelukkig is dit probleem voor de overgrote meerderheid van de gevallen van tijdelijke aard. Zonder of met weinig behandeling gaat de pijn voorbij.

In sommige gevallen duurt de pijn langer dan men zou verwachten of komt terug na een periode van herstel. De pijn gaat meer en meer het doen en laten van de persoon in kwestie gaan bepalen.

Deze rugpijn is dan chronisch geworden. Het adequaat behandelen van chronische pijn is van groot belang, omdat deze het leven van de persoon in kwestie op een drastische manier kan bepalen. Het slapen, het werken, het leven in gezin, het humeur, de algemene gezondheid, allen kunnen door een onbehandeld langdurig pijnprobleem onderuitgaan.

Nociceptief versus neuropatisch

Wanneer de pijn ontstaat na schade aan weefsels wordt het signaal door pijnzenuwen naar de hersenen gestuurd (nociceptieve pijn, bv. slaan met hamer op vinger). In de hersenen wordt dit als pijn ervaren. De pijn kan ook ontstaan door een signaal vanuit de zenuwen (neuron) zelf, al dan niet met weefselschade er rond. Dit geeft neuropathische pijn. Voorbeelden hiervan zijn uitstralende arm- of beenpijn door een hernia, zenuwpijn na een operatie, aangezichtspijn…

De behandeling van beide vormen van pijn is meestal sterk verschillend, bovendien zijn er dikwijls mengvormen aanwezig. Hierdoor is de behandeling voor een niet pijnarts niet altijd gemakkelijk. Daar komen de specialisten, de pijnartsen tussen.

De pijnspecialisten trachten, met hun kennis en opleiding, voor elke persoon, voor elke pijn de beste behandeling of het beste behandeltraject naar voren te schuiven. Hoe dit gaat kan U verder lezen bij de pijnbehandelingen.